Nieuwsbrieven
Maart 2023 - technische commissie en talentontwikkeling - het nieuwe sportakkoord - samenwerkingen en vrijwilligers vinden
Hoi,
Eindelijk weer eens een nieuwsbrief van de VolleybalTrainersAcademie in je inbox, waarin we het hebben over De Technische Commissie en talentontwikkeling en hoe je dit breder kunt inzetten, over de samenwerking met volleybalscholen NJOI en Compaen. Verder vertellen we over de kracht van repeterend opleiden en over hoe je meer vrijwilligers betrekt bij je vereniging.
Wist je al dat het sportakkoord doorgaat? Ook hier vertellen we je meer over.
Heb je vragen, mail ons dan!
Groet,
Ine
De Technische Commissie en talentontwikkeling
De technische commissie heeft de belangrijkste taak van de vereniging: de technische commissie zorgt er namelijk voor dat iedereen aan het volleyballen blijft, liefst ook nog op zijn of haar eigen niveau. De manier om dit te doen is een technisch beleid op te stellen. Je wilt namelijk geen discussie met ouders over of hun dochter toch niet in een ander (vaak hoger) team thuishoort. Ook wil je geen discussie met een trainer over de vergoeding die veel hoger is bij een andere trainer van een soortgelijk team.
Het is dus belangrijk dat je altijd kan uitleggen wat je doet en daar helpt een actueel beleid bij.
Een van de onderwerpen in het beleid is talentontwikkeling. Bij talentontwikkeling denken wij heel vaak aan de jeugd die goed kan volleyballen. En natuurlijk is dat ook een talent en het is ook heel gaaf als je dergelijke spelers in je vereniging mag begeleiden. Wat we helaas vaak zien is dat er zoveel aandacht naar de volleybaltalenten binnen de vereniging gaat (denk aan artikelen in de krant, met een bus naar het NOJK om aan te moedigen, de beste trainers, een trainingspak van de vereniging, etc), dat de andere jeugd zich niet gezien voelt. Dat gaat je op den duur leden kosten en bedenk wel dat je talentvolle jeugd alleen maar bij jouw vereniging blijft zolang ze daar uitgedaagd blijven worden. Daarna gaan ze naar een andere vereneniging, een hoger team, papendal of zelfs naar het buitenland. Jouw vereniging blijft (hopelijk trots) achter met de mindere goden – die wel erg van het volleybalspel houden.
Waarom zou je het hoofdstuk talentontwikkeling niet breder insteken?
————————————
Collegetour van Saskia van Hintum groot succes
Saskia van Hintum heeft in de maanden oktober 2022 t/m februari 2023 voor de volleybaltrainersacademie 4 bijeenkomsten verzorgd, gericht op haar visie op de belangrijkste technieken van het volleybal; Serveren, verdediging, spelverdelen & aanvallen. Elke bijeenkomst een ander thema, welke heel veel kennis voor de deelnemers heeft opgeleverd.
In totaal hebben 74 personen een of meerdere bijeenkomsten van de collegetour gevolgd en daar zijn we super blij mee.
PS. Omdat wij het belangrijk vinden dat trainers zich blijven ontwikkelen mogen de VT2 en VT3 trainers van de Volleybaltrainersacademie tot 4 jaar na de start gratis deelnemen aan de clinics van de volleybaltrainersacademie!
Bekijk de video voor een kleine impressie
————————————
Volleybalscholen en de Volleybaltrainersacademie
Op steeds meer plaatsen in Nederland zijn volleybalscholen actief. Hier zijn ervaren trainers gedreven door passie om kennis door te geven en liefde voor het volleybalspel bezig met de ontwikkeling van jeugdige volleybalspelers, met als doel volleyballers langer bij het volleybal te behouden. De impact van de training aan jeugdige volleyballers is pas echter optimaal als ze naast de volleybalschool ook echt goede trainingen krijgen op de eigen vereniging van de eigen trainer. Daarom gaat de NJOI volleybalschool en ook de Compaen volleybalschool samen met de Volleybaltrainersacademie de VT2 opleiding organiseren bij de volleybalschool locaties. Daarnaast zullen op deze locaties ook clinics worden georganiseerd, en bij de NJOI locaties zal een blended VT3 opleiding worden georganiseerd.
————————————
De kracht van repeterend opleiden van volleybaltrainers
Het verloop van trainers is een probleem van veel verenigingen. Trainers komen en trainers gaan, of ze stoppen na één of twee jaar. Hoe kan je je trainers beter behouden voor je vereniging?
————————————
Hoe betrek ik meer vrijwilligers?
Het ontwikkelen van een trainersfilosofie zonder veel reistijd en niet meer wachten op een volle deelnemersgroep!
“Onze leden gedragen zich als klant. Ze verwachten van alles, maar doen er niets voor terug. Nu moeten wij met een klein groepje mensen de club draaiende houden. Nederland is toch wereldkampioen verenigen… De cultuur verandert, het individualisme slaat toe of misschien door. Vroeger was alles beter!”
Aldus het gemiddelde relaas wat ik bij verenigingen hoor.
Herken je dit?
En wil je weten hoe je meer vrijwilligers kan binden?
————————————
Het sportakkoord gaat door!
Vanaf 1 maart 2023 kunnen we weer trainersopleidingen en de TC-cursus via het sportakkoord aanvragen.
Vanaf 1 april kunnen we starten!
De beginnerscursus en de TC-cursus zijn weer gratis, evenals de cursus coaching (gericht op positief en tactisch coachen).
De VT2 is te volgen met een kleine eigen bijdrage.
————————————
Wensen voor clinic of cursus
Heb je wensen voor een clinic of een cursus? Of wil je bij jouw vereniging een clinic of cursus laten verzorgen?
We hopen je natuurlijk te zien bij een van onze trainingen of clinics
Wat ervaren trainers bij een opleiding?
De Volleybal Trainers Academie verzorgd ook buiten Nederland de trainersopleidingen. In Augustus zijn we op Saba en St Eustatius. Alle mooie leerpunten die we daar opgaan doen, zullen we natuurlijk delen tijdens de VT2 en VT3 opleidingen. Hoe dat de trainers daar bevallen is? Eigenlijk net zoals de trainers in Nederland onze opleidingen vinden: