Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief april 2024 - Ben jij al klaar voor het nieuwe seizoen?

Hoi ,

Het seizoen is bijna voorbij, de planning van volgend seizoen staat al in potlood opgetekend. Wij hebben veel mooie verenigingen gezien dit seizoen, veel verenigingen hebben gebruik gemaakt van het sportakkoord. Dat is een mooie manier om trainers en bestuur te ondersteunen zonder dat het de clubkas raakt. Begin april werd bekend dat het sportakkoord zo goed gevonden wordt, dat de bodem sneller in zicht komt dan voorzien.

Wij willen graag nog zoveel mogelijk verenigingen ondersteunen op deze manier, dus ook wij zijn al druk aan het plannen voor volgend seizoen.

In deze nieuwsbrief lichten wij een aantal trajecten uit, mogelijk zit er ook een mooie kans voor jouw vereniging bij.

Wil je meer weten over deze trajecten en over de mogelijkheden van het sportakkoord?

Neem dan contact op via de mail (ine @ volleybaltrainersacademie.nl).

Groet,

Ine

De opfriscursus!

Opleidingen volgen is nuttig als je er iets nieuws leert. Momenten van je kostbare tijd opofferen om dat te horen wat je al wist, is echt wel zonde. Daarom hebben wij de opfriscursus.

Een mooie opvolger van bijvoorbeeld de beginnerscursus of de VT2. Bij deze cursus van 2 momenten staat de vraag van de deelnemers centraal, daar richten we het programma op in. Als je deze cursus inzet als vervolg blijven de trainers in de mood van ontwikkeling, echter deze cursus is ook erg geschikt voor de trainers die niet recent een andere opleiding hebben gevolgd. De opfriscursus kan overal over gaan. Over technieken, over spelsystemen, over oefenstof, over dat wat jouw trainers een stap verder brengt!

Facts:

 • Voor alle trainers – van alle niveau’s
 • 2 momenten – in samenspraak af te stemmen
 • Geen vast format, we stellen het programma op n.a.vv de vragen die er zijn bij de deelnemers
 • Bij jou op de vereniging
 • Actieve vorm – dus op het volleybalveld
 • Gratis dankzij het sportakkoord!

Wil je meer informatie over de opfriscursus? Mail ons dan op ine @ volleybaltrainersacademie.nl

Beachcursussen, Debora Kadijk en KBSS

De Volleybaltrainersacademie is een samenwerking aangegaan met Debora Kadijk van het KBSS beachsysteem. Maar wat is KBSS precies? Bij dit spel en trainingsmodel leer je hoe je jonge kinderen eenvoudig laat starten met 2 tegen 2 beachvolleybal. Hoe kunnen jonge kinderen zonder volleybalervaring laagdrempelig beginnen? Hoe zijn je wensen als trainer te combineren met de wensen van kinderen?

Het KBSS is een beproefde spelvorm en trainingsmethode ineen waarmee iedereen op een zeer eenvoudige manier het echte beachvolleybal 2 tegen 2 kan leren. KBSS is geschikt voor spelers van zeer jonge leeftijd, maar ook voor oudere beginners, met of zonder volleybalervaring, laagdrempelig, spelplezier, beweging, techniek en ontwikkeling staan centraal.

Dit KBSS systeem bieden we samen met Debora nu ook aan als sportakkoord training, dus gratis!

Als je daarnaast ook vragen hebt over hoe je beach kan opzetten binnen jouw vereniging, kan je hier ook een sportakkoord begeleiding op aanvragen. De grondleggers voor Copakadijk, de thuisbasis van Kadijk Beach komen dan naar jouw vereniging of je gaat op bezoek in Werkendam om te horen hoe ook jij een mooie beachafdeling kan opzetten.

Debora Kadijk is een voormalig beachvolleybalster. Ze nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en won met haar zus Rebekka een zilveren en bronzen medaille op het EK. Daarnaast is ze zevenvoudig Nederlands kampioen.

Wil je meer weten over de beachcursussen? Mail ons dan op ine @ volleybaltrainersacademie.nl

Coaching on the job

Bijna alle trainers willen graag bijleren, maar niet iedereen heeft de tijd om een opleiding te volgen, zeker jeugd zien we vaak vanwege de tijdsinspanning of afstand afhaken. Dit terwijl we juist de jeugd willen betrekken bij de vereniging! Hiervoor bestaat het traject Coaching on the job. Hierbij staat een van onze opleiders samen met de deelnemers tijdens de training van deze deelnemer op het veld. Samen met het bestuur en/of de TC wordt het traject ingericht, waarbij we kijken welke trainers de begeleiding krijgen en hoe we trainersbegeleiding gaan borgen op de vereniging.

Facts:

 • Voor beginnende trainers
 • Meerdere momenten – in samenspraak af te stemmen
 • Tijdens de eigen training van de deelnemers
 • Bij jou op de vereniging
 • Actieve vorm – dus op het volleybalveld
 • Gratis dankzij het sportakkoord!

Wil je meer informatie over Coaching on the job? Mail ons dan op ine @ volleybaltrainersacademie.nl

Positief coachen

We gaan er altijd zo makkelijk vanuit, als je training geeft kan je meteen het team ook wel coachen. Maar is dat zo vanzelfsprekend? Kan je zelfs stellen dat je een minder goede trainer bent als je het coachen niet meteen in je vingers hebt? Of ben je een minder goede coach als je niet volledig uit de verf komt zodra tijdens de trainingen?

Als we gaan kijken naar de vaardigheden die een trainer nodig heeft versus de vaardigheden die een coach nodig heeft zit daar een flink verschil in. Natuurlijk is er ook overlap, denk aan kennis van de tactiek en strategie en inzicht in de sporter, maar als je het in een plaatje ziet, ben je bijna superman als je alle vaardigheden goed beheerst. Mijn allerbeste trainer ooit, was niet zo’n goede coach. En mijn allerbeste coach was niet zo’n hele sterke trainer. Als ik naar mezelf kijk ben ik ook een betere coach dan dat ik een trainer ben. Als ik samenwerk zoek ik dan ook naar iemand die een hele sterke trainer is zodat we samen het perfecte plaatje vormen.

Als we naar de vaardigheden van een goede trainer kijken is deze veel meer planmatig bezig, een goede trainer werkt met een jaarplan, heeft goede kennis van de techniek(opbouw) en werkt aan de perfecte uitvoering. De goede coach is bezig met de toepassing van het aangeleerde, laat meer regie bij de speler zelf liggen en is veel meer faciliterend aanwezig. Ouders die aangeven dat ze geen verstand van de techniek hebben en daarom geen coach willen zijn, kan je vanaf nu vertellen dat dat geen probleem is.

Als jij je niet 100% comfortabel voelt als coach kan je die taak ook splitsen, vraag iemand die daar wel goed in is om deze rol op te pakken of jou daarin te ondersteunen. Je kan ook met je vereniging de cursus (positief)coachen aanvragen, die wordt vaak betaald via het sportakkoord!

Facts:

 • Voor alle trainers – van alle niveau’s
 • 2 momenten – in samenspraak af te stemmen
 • Geen vast format, we stellen het programma nav de vragen die er zijn bij de deelnemers
 • Bij jou op de vereniging
 • Gratis dankzij het sportakkoord!

Wil je ook positief coachen? Mail ons dan op ine @ volleybaltrainersacademie.nl

Cadeautje voor de trainers

Alle trainers zijn op zoek naar goede oefeningen. Een goede oefening vind je op internet als je weet wat je wilt trainen, maar ook als je je oefening hebt uitgezocht, moet je je nog steeds de nodige vragen stellen. Hierbij een mooi overzicht van een goede oefening:

Een (VT2) Opleiding of cursus op jouw vereniging?

Wil jij de opleiding voor jouw trainers zo makkelijk mogelijk maken?

 

Wil je meer weten? Mail ons dan op ine @ volleybaltrainersacademie.nl

Wensen voor clinic of cursus

Heb je wensen voor een clinic of een cursus?

Of wil je bij jouw vereniging een clinic of cursus laten verzorgen?

Mail ons op ine @ volleybaltrainersacademie.nl!

We hopen je natuurlijk te zien bij een van onze trainingen of clinics

KBSS en de Volleybaltrainersacademie werken samen!

De Volleybaltrainersacademie van Ine Klösters is er trots op dat zij een samenwerking aangaat met Debora Kadijk van Kadijk Beach.

Debora Kadijk, zelf deelneemster aan de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta en 2000 in Sydney, is een zeer ervaren beachvolleybaltrainster. Zij ontwikkelde het Kadijk Beachvolleybal Start Systeem, waarmee jonge kinderen laagdrempelig leren beachvolleyballen. Daarnaast bracht zij meerdere beachvolleybalsters naar de internationale top, waaronder de huidige nummer 5 van de wereld Raïsa Schoon.

Zowel de ontwikkeling van de breedtesport als de weg naar de topsport zijn bij haar in goede handen. De door haar ontwikkelde leerlijn deelt zij graag met opleiders en verenigingstrainers. Debora zal haar kennis over beachvolleybal als expert gaan delen met de doelgroep van de volleybaltrainersacademie.

Ook zal er een cursus zijn voor besturen en technische commissies, waarbij de ervaren volleybalbestuurder René van der Giessen zijn kennis en ervaring zal delen.

De cursussen kunnen worden aangeboden op locatie, of op de prachtige thuislocatie van Kadijk Beach, de Copakadijk in Werkendam.

De Volleybaltrainersacademie is door de Nevobo erkend als officieel opleidingsinstituut.

Neem voor meer informatie contact met ons op zodat we kunnen kijken hoe bij jouw vereniging de kennis van Kbss ook jullie beachtrainingen een boost kunnen geven

 

Maart 2023 - Nieuwsbrief over de technische commissie en talentontwikkeling - het nieuwe sportakkoord - samenwerkingen en vrijwilligers vinden

Hoi,

Eindelijk weer eens een nieuwsbrief van de VolleybalTrainersAcademie in je inbox, waarin we het hebben over De Technische Commissie en talentontwikkeling en hoe je dit breder kunt inzetten, over de samenwerking met volleybalscholen NJOI en Compaen. Verder vertellen we over de kracht van repeterend opleiden en over hoe je meer vrijwilligers betrekt bij je vereniging.

Wist je al dat het sportakkoord doorgaat? Ook hier vertellen we je meer over.

Heb je vragen, mail ons dan!

Groet,

Ine

De Technische Commissie en talentontwikkeling

De technische commissie heeft de belangrijkste taak van de vereniging: de technische commissie zorgt er namelijk voor dat iedereen aan het volleyballen blijft, liefst ook nog op zijn of haar eigen niveau. De manier om dit te doen is een technisch beleid op te stellen. Je wilt namelijk geen discussie met ouders over of hun dochter toch niet in een ander (vaak hoger) team thuishoort. Ook wil je geen discussie met een trainer over de vergoeding die veel hoger is bij een andere trainer van een soortgelijk team.
Het is dus belangrijk dat je altijd kan uitleggen wat je doet en daar helpt een actueel beleid bij.

Een van de onderwerpen in het beleid is talentontwikkeling. Bij talentontwikkeling denken wij heel vaak aan de jeugd die goed kan volleyballen. En natuurlijk is dat ook een talent en het is ook heel gaaf als je dergelijke spelers in je vereniging mag begeleiden. Wat we helaas vaak zien is dat er zoveel aandacht naar de volleybaltalenten binnen de vereniging gaat (denk aan artikelen in de krant, met een bus naar het NOJK om aan te moedigen, de beste trainers, een trainingspak van de vereniging, etc), dat de andere jeugd zich niet gezien voelt. Dat gaat je op den duur leden kosten en bedenk wel dat je talentvolle jeugd alleen maar bij jouw vereniging blijft zolang ze daar uitgedaagd blijven worden. Daarna gaan ze naar een andere vereneniging, een hoger team, papendal of zelfs naar het buitenland. Jouw vereniging blijft (hopelijk trots) achter met de mindere goden – die wel erg van het volleybalspel houden.

Waarom zou je het hoofdstuk talentontwikkeling niet breder insteken?

Lees meer

————————————

Collegetour van Saskia van Hintum groot succes

Saskia van Hintum heeft in de maanden oktober 2022 t/m februari 2023 voor de volleybaltrainersacademie 4 bijeenkomsten verzorgd, gericht op haar visie op de belangrijkste technieken van het volleybal; Serveren, verdediging, spelverdelen & aanvallen. Elke bijeenkomst een ander thema, welke heel veel kennis voor de deelnemers heeft opgeleverd.

In totaal hebben 74 personen een of meerdere bijeenkomsten van de collegetour gevolgd en daar zijn we super blij mee.

PS. Omdat wij het belangrijk vinden dat trainers zich blijven ontwikkelen mogen de VT2 en VT3 trainers van de Volleybaltrainersacademie tot 4 jaar na de start gratis deelnemen aan de clinics van de volleybaltrainersacademie!

Hier een kleine impressie ter lering en vermaak:

————————————

Volleybalscholen en de Volleybaltrainersacademie

Op steeds meer plaatsen in Nederland zijn volleybalscholen actief. Hier zijn ervaren trainers gedreven door passie om kennis door te geven en liefde voor het volleybalspel bezig met de ontwikkeling van jeugdige volleybalspelers, met als doel volleyballers langer bij het volleybal te behouden. De impact van de training aan jeugdige volleyballers is pas echter optimaal als ze naast de volleybalschool ook echt goede trainingen krijgen op de eigen vereniging van de eigen trainer. Daarom gaat de NJOI volleybalschool en ook de Compaen volleybalschool samen met de Volleybaltrainersacademie de VT2 opleiding organiseren bij de volleybalschool locaties. Daarnaast zullen op deze locaties ook clinics worden georganiseerd, en bij de NJOI locaties zal een blended VT3 opleiding worden georganiseerd.

Lees meer

————————————

De kracht van repeterend opleiden van volleybaltrainers

 

Het verloop van trainers is een probleem van veel verenigingen. Trainers komen en trainers gaan, of ze stoppen na één of twee jaar. Hoe kan je je trainers beter behouden voor je vereniging?

Lees meer

————————————

Hoe betrek ik meer vrijwilligers?

Het ontwikkelen van een trainersfilosofie zonder veel reistijd en niet meer wachten op een volle deelnemersgroep!
“Onze leden gedragen zich als klant. Ze verwachten van alles, maar doen er niets voor terug. Nu moeten wij met een klein groepje mensen de club draaiende houden. Nederland is toch wereldkampioen verenigen… De cultuur verandert, het individualisme slaat toe of misschien door. Vroeger was alles beter!”

Aldus het gemiddelde relaas wat ik bij verenigingen hoor.

Herken je dit?
En wil je weten hoe je meer vrijwilligers kan binden?

Lees meer

————————————

Het sportakkoord gaat door!

Vanaf 1 maart 2023 kunnen we weer trainersopleidingen en de TC-cursus via het sportakkoord aanvragen.
Vanaf 1 april kunnen we starten!

De beginnerscursus en de TC-cursus zijn weer gratis, evenals de cursus coaching (gericht op positief en tactisch coachen).
De VT2 is te volgen met een kleine eigen bijdrage.

Lees meer

————————————

Wensen voor clinic of cursus

Heb je wensen voor een clinic of een cursus? Of wil je bij jouw vereniging een clinic of cursus laten verzorgen?

Laat het ons weten!

We hopen je natuurlijk te zien bij een van onze trainingen of clinics

Augustus 2023 - Nieuwsbrief over de opfriscursus, volleybal-ouders, het vangnet voor je trainers en sportakkoord cursussen

Nieuwsbrief

Een nieuw seizoen staat voor de deur, de teamindelingen zijn gemaakt, tijd voor weer een mooi volleybalseizoen. Deze nieuwsbrief gaat over wat je in dit nieuwe seizoen kan doen om nog sterker te starten.

Heb je vragen? Stel ze ons en we helpen je zo goed mogelijk!

 ———–

Uitgelicht: De opfriscursus!

In de vorige nieuwsbrief hebben we het al even gehad over de opfriscursus. We krijgen erg veel vragen wat je bij deze cursus leert en dat is lastig, want dat weten wij niet van tevoren. Het mooie van deze cursus is dat deze helemaal is toegespitst op de deelnemende trainers. We beginnen dan ook met een inventarisatie. Wat willen jullie leren? Waar heb je moeite mee? In welke situatie weet je even niet meer wat je moet doen? Na de inventarisatie gaan we aan de slag op het veld, want van stilzitten is nog nooit iemand een goede trainer geworden. Dus al volleyballend, samen met de andere trainers leren gericht op jouw hulpvragen. Een cursus die altijd veel energie geeft en je als trainer weer meer creativiteit leert. Het zorgt ervoor dat je trainers zich blijven ontwikkelen en het biedt ook teambuilding voor het trainersgilde van jouw vereniging – Deze kans mag je dus niet laten liggen!

Voor wie is deze cursus: Voor ALLE trainers, van beginners tot zeer ervaren trainers, voor alle niveau’s.

Duur van de cursus: 2 trainingen van elk 2,5 uur

Inhoud van de cursus: geen vast format, we doen wat de deelnemers vragen

Vorm: een actieve cursus op het veld.

Prijs: 850€ – maar nu gratis dankzij het sportakkoord! (alleen de zaalhuur is voor de vereniging)

Meer weten of opgeven? Klik hier

———-

De gevoelige snaar van (sport)verenigingsouders

Sportouders zijn een zegen als ze betrokken zijn bij hun kind(eren) – dat is echt het allerbelangrijkste -, maar ook als ze zich medeverantwoordelijk voelen voor het reilen en zeilen van de vereniging. En dan gaat het niet meteen over een zware bestuurs- of trainersfunctie, maar broodjes smeren bij een toernooi, fruit snijden voor na de training of tellen bij een wedstrijd is al heel erg fijn!

Sportouders zijn een plaag als ze alleen commentaar hebben op de organisatie binnen de vereniging, als ze de vereniging als goedkope een kinderopvang zien, of als ze er nooit zijn en het kind daar wel behoefte aan heeft.

Welke van deze twee het wordt in jouw vereniging, heb je min of meer zelf in de hand. Eerder schreef ik al over het consumentengedrag van de leden (en ouders), maar er zijn meer factoren waar je invloed op hebt:

Fase 1: Kennismaken met de vereniging

Als ouders hun kroost voor de eerste keer naar de vereniging brengen, is nagenoeg geen ouder zo bruut om het kind uit de auto te gooien en succes te wensen. Deze eerste keerkomen ze binnen en dit is je eerste kans om een warme kennismaking te organiseren. Een plek waar je je welkom voelt is een plaats waar je graag komt! Zorg dus voor een warm bad. En hoever je daarin gaat is aan jou.

–      Het minimale wat je kan doen, is zorgen dat er iemand is die het kind en de ouder ontvangt. Deze gastheer/gastvrouw zorgt ervoor dat ouder en kind naar de trainingsgroep gaan. Kind gaat aan de slag, ouder en gastheer/gastvrouw blijven even kijken en daarnakrijgt de ouder een uitleg over de vereniging. Wat kan de ouder van de vereniging verwachten? Hoe zorgen jullie dat het leuk en veilig is voor het kind? Wie waarvoor bevraagd kan worden? En niet onbelangrijk; wat verwachten jullie van de ouder? Begin hierbij vooral dat jullie het belangrijk vinden dat de kinderen het super fijn vinden als de ouders bij de (thuis- én uit)wedstrijden zijn, daarnaast zijn er regelmatig kleine klusjes waar de ouder goed bij kan helpen – geef vooraf aan aan de ouder, dat je verwacht dat ze de eerste training gedurende de hele tijd ook aanwezig zijn, zodat dit gesprek gevoerd kan worden!

–      Als je dit wat verder op wilt pakken zorg je voor een buddy voor de ouder, iemand die deouder op weg gaat helpen binnen de vereniging, iemand die de vraagbaak is voor de ouder. Die ervoor zorgt dat er meteen een telefoonnummer wordt uitgewisseld zodat de buddy en de ouder elkaar makkelijk kunnen vinden.

–      Organiseer een nieuwe leden bijeenkomsten waar een ouder aanwezig geweest moet zijn, voordat de kinderen lid kunnen worden. Dit klinkt lastig, we zijn immers blij met elk lid, maar dat ook verplichtingen horen bij het lidmaatschap kan niet vroeg genoeg genoemd worden. Op de nieuwe leden bijeenkomst maak je als bestuur kennis met de ouders, vertel jeover de missie en visie en de processen van de verenigingen (hoe komen we tot de wedstrijden, hoe komen we tot de teamindelingen en wat is daarbij nodig). Zorg ervoor dat minimaal de voorzitter en de tc aanwezig zijn en een aantal ouders die al langer betrokken zijn bij de vereniging. Zij zijn op deze avond gastheer/gastvrouw en kunnen laagdrempelig vragen beantwoorden. Geef deze ouders duidelijk aan wat je van ze verwacht, dat ze niet samen aan een tafeltje gaan zitten en verder geen nieuwe ouders spreken… Vergeet niet dat reeds verbonden ouders van jeugdleden als beste weten wat de sportdeelname voor het kind doet, deze ervaring delen maakt ook dat nieuwe ouders met een heel andere blik naar de vereniging gaan kijken.

Voorbeeld uit de praktijk: Een formatie-dansgroep van wereldniveau merkt dat er weinig aanwas is bij de jeugd en voor het behouden van het (hoge) niveau is het belangrijk dat er nieuwe jonge leden bijkomen. Echter formatiedansen kent niet eenzelfde populariteit als bijvoorbeeld voetbal. Het bestuur realiseerde zich dat een belangrijke rol voor de beslissing van de sport van kinderen ligt bij de ouders, dusbij een grote danswedstrijd voor basisschool kids werd er flink ingezet op de ouders. De ouders die eerder hebben gezien wat voor positieve effecten het dansen op hun kinderen heeft gehad heeft de bezoekende ouders als gastvrij opgevangen. Daarbij hebben zij -als ambassadeur- verteld over de groei van de kinderen, een krachtigere houding, beter presentatie vaardigheden, meer uitstraling. Dit heeft een erg positief effect gehad op de nieuwe ouders!

Fase 2: De verbinding koesteren

Als je dit warme welkom hebt verzorgd, ben je er nog niet. Want om verbinding met elkaar te houden moet je minimaal contact met elkaar blijven houden. Dus zorg voor gezelligheid op de tribune bij de wedstrijden (en trainingen). Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een gesprek met vreemden aan te gaan. We willen natuurlijk graag dat de ouders elkaar leren kennen, ook dat is een “team” binnen de vereniging! Niet onbelangrijk is dat kinderen het heel goed doorhebben als een ouder wegduikt achter een krant of mobieltje en juist graag willen dat de ouders ook kijken naar de sportertjes.

Hoe zorg je ervoor dat ouders elkaar leren kennen?

De meest makkelijke manier is zo nu en dan een verbinder op de tribune tussen de ouders zetten die zorgt dat er leuke gesprekken ontstaan – dit is een leuke taak voor de voorzitter of iemand anders van het bestuur. Hiermee maak je je als bestuur zichtbaar en bekend én jij leert jouw leden kennen. In de weken dat er geen aanjager zit leg je kaartje met vragen op de tribune a-la de pickwick theezakjes. Dan hebben degene die zelf geen idee hebben waarover te praten, een klein handvat.

Fase 3: vragen om de tijd van de ouders

Als je mensen kent en ze kennen jou, als je ze waardeert voor het aanwezig zijn, dan het tijd om om de tijd van de ouder te vragen. Een onderzoek naar filantropie heeft aangetoond dat tijd het meest waardevolle is wat mensen weg te geven hebben, tijd is tegenwoordig schaarser dan geld! Daarom zie je veel ouders die hun taak graag afkopen, maar dat staat haaks op het verenigingsprincipe!

Tips:

 1. Ga echt met oprechte interesse in gesprek met de ouder, heb niet alvast een lijstje met vrijwilligerstaken in je hoofd, dat merkt een gesprekspartner echt wel!
 2. Zorg ervoor dat ouders regelmatig horen (op de tribune en in gesprekken) en lezen in de nieuwsbrief dat de vereniging zo blij is met de ouders. Zeker op de momenten dat ouders zich echt zichtbaar maken is dit heel belangrijk, iedereen wordt graag gezien.

Kortom…. Zijn jouw sportouders een zegen of een plaag voor de vereniging? Begin met aandacht geven, dat maakt de kans dat ze een zegen zijn, veel groter.

 ———–

Hoe zorg je goed voor je trainers.

De trainers zijn het kapitaal van de vereniging, maar het is ook bekend dat trainers erg vluchtig goed zijn. Dat maakt het zo spannend om te investeren in je trainers door bijvoorbeeld opleidingen te organiseren*. Echter is de organisatie om je trainers heen inrichten een goede manier om je trainers optimaal te ondersteunen. Wie heeft welke rol in dit vangnet?

 1. De Technische commissie: organisatorisch ondersteunend
 2. De veilig sportklimaat commissie: zorgt voor ondersteuning op specialistisch gebied gericht op gedrag van de jeugdsporters
 3. De trainersbegeleider: Deze ondersteund op het gebied van pedagogiek en didactiek.

Om het vangnet extra stevig te maken hebben steeds 2 partijen een domein “in portefeuille”: De technische commissie en de veilig sportklimaat commissie zijn verenigend bezig, de veilig sportklimaat commissie en de trainersbegeleider hebben beide een focus op het veilig sportklimaat en de trainersbegeleider en de technische commissie zijn ook volleybal-technisch bezig.

Informeer je trainers over deze ondersteuning en je trainer heeft niet meer het gevoel dat ze er helemaal alleen voor staan. Dat ze terug kunnen vallen op anderen op het moment dat ze even vastzitten in hun rol. En dat maakt dat ze met meer plezier en daarmee ook langer training blijven geven!

 • PS die investeringen vallen nu erg mee vanwege het sportakkoord!

 ———–

Sportakkoord cursussen:

Het Sportakkoord 2.0 is gestart en dat betekent dat er best veel mogelijkheden zijn voor opleidingen en bijscholingen. Hieronder een opsomming:

Beginnerscursus 2 dagdelen praktische cursus voor beginnende trainers
Pubertraining (thema cursus) 2 dagdelen, theoretische en praktische cursus voor trainers van pubers
Speeltuincursus (thema cursus) 2 dagdelen voor bestuurders en trainers die de volleybalspeeltuin willen opzetten
Opfriscursus (thema cursus) 2 dagdelen voor alle trainers, we werken vanuit de vraag van de deelnemers
TC cursus 2 dagdelen voor de technische commissie leden
Positief coachen en/of tactisch coachen (thema cursus) 2 dagdelen voor de trainers die meer willen weten over mentaal coachen en/of tactisch coachen
Beachvolleybal (thema cursus) 2 dagdelen voor beachtrainers
Wat ervaren trainers bij een opleiding?

De Volleybal Trainers Academie verzorgd ook buiten Nederland de trainersopleidingen. In Augustus zijn we op Saba en St Eustatius. Alle mooie leerpunten die we daar opgaan doen, zullen we natuurlijk delen tijdens de VT2 en VT3 opleidingen. Hoe dat de trainers daar bevallen is? Eigenlijk net zoals de trainers in Nederland onze opleidingen vinden: